اهمیت کشت نشایی و تولید نشا
در باب اهمیت بذرکار سینی نشا باید ابتدا اهمیت کشت نشایی را مطرح کرد. نظر به اهمیت توسعه روش ها و تکنیک های نوین و موثر در استفاده حداکثری از زمین کشاورزی، صرفه جویی در مصرف بذر، کاهش مصرف سوخت، تولیدهای عاری از بیماری، آفات، تنش و کاهش تقاضای آب در فرایند تولید محصولات کشاورزی با توجه به شرایط اقلیمی کشور کشت نشایی از روش های مطلوب می باشد.
کشت نشایی مزایای بسیار زیادی دارد به حدی که امروزه در اکثر کشورهای جهان که از کشاورزی قوی برخوردار هستند، کشاورزان نشاء مورد نظر خود را از مراکز تولید نشا تهیه می نمایند و خود را درگیر خرید بذر و کشت آن نمی کنند. از جمله مزایای تولید نشا می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- استفاده حداکثری از زمین کشاورزی: به این مفهوم که مثلا اگر کشاورزی در زمین خود گندم زمستانه کاشته است و هنوز گندم برداشت نشده است، فصل کشت گوجه ممکن است فرا رسیده باشد، کشاورز می تواند به مدت 45 روز وقت خریداری نماید. یعنی در خزانه نشا تولید نماید تا بعد از جمع آوری گندم ها، اقدام به کشت گوجه فرنگی نماید بدون آنکه اختلالی در زمان باردهی و کشت به جود آمده باشد.
- تولید عاری از بیماری و آفات و تنش های حاصل از تغذیه: کشت بذر در زمین اصلی به دلیل تنش های دمایی، بذر یا دیر جوانه می زند و یا اصلا جوانه نمی زند و یا با مشکل مواجه می گردد ولی در گلخانه تولید نشا به دلیل کنترل همه عوامل محیطی، این تنش ها به حداقل ممکن می رسد.
- صرفه جویی در مصرف بذر: امروزه غالب بذرها از نوع هیبرید بوده و از نظر قیمتی بسیار گران می باشند. در شرایط عادی با کشت مستقیم بذر، 4 تا 5 برابر بذر بیشتر مصرف می گردد. مصرف بذر در واحد تولید نشا (نرسری) بسیار کاهش یافته، بذر دچار فساد نشده و توسط پرندگان یا حشرات جابجا نمی گردد.
- در کشت های گلخانه ای به خصوص تولید نشا در نرسری، برای مدتی معین در فصل زمستان باعث کاهش مصرف سوخت می گردد. به طور مثال برای گلخانه خیار به مساحت 3000 متر مربع نیاز به حدود 7500 عدد نشای خیار است که می توان به مدت 3 هفته آن را در خزانه ای به وسعت 200 مترمربع نگهداری نمود بنابراین چیزی در حدود 25000 لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت خواهیم داشت.
- کاهش مصرف آب از مهمترین مزایای استفاده از سیستم نشا کاری است. اگر کشت گوجه فرنگی را در نظر بگیریم که میزان سطح کشت آن بیشترین مقدار در ایران است درصورت نشاکاری 2 نوبت در تعداد آبیاری صرفه جویی خواهیم داشت. در هر نوبت به ازای هر هکتار 1500 متر مکعب آب مصرف می گردد. بنابراین برای دو نوبت آب، چیزی در حدود 3000 مترمکعب صرفه جویی می شود. فقط کشت گوجه فرنگی در ایران حدود 163500 هکتار است پس 2 نوبت صرفه جویی در مصرف آب در حدود 4905000000 متر مکعب صرفه جویی آب را در طول سال در پی خواهد داشت که عدد بسیار بالایی است.
- مقابله با سرمازدگی
به منظور کشت انواع بذر در سینی های پرورش نشا، متناسب با نیاز گلخانه های تولید نشاء «بانک نشا تیداپارس» – «خط کامل دستگاه بذرکار سینی نشا» با مشخصات زیر ساخته شده است
تجهیزات بانک نشا تیداپارس-خط کامل بذرکار سینی نشا تمام اتوماتیک
شامل ایستگاه های: خاک (بستر کشت) پرکن سینی/ سیدر (واحد کارنده) / میز واکاری/ پوشاننده ثانویه بذر/ آبیاری / دسته کن سینی
معرفی واحد سینی گذار اتوماتیک از بانک نشا تیداپارس
واحد سینی گذار اتوماتیک، برای سینی های یونولیتی و یا سینی های پلاستیکی محکم قابل استفاده بوده و در ابتدای خط اتوماتیک بانک نشا گلخانه سوار می شود. در این قسمت سینی ها به صورت دسته ای در جایگاه قرارگیری سینی گذاشته شده و توسط سیستم انتقال زنجیری به ترتیب به طرف واحد پرکن خاک حرکت می کنند.
در این کلیپ واحد سینی گذار اتوماتیک از بانک نشا تیداپارس را مشاهده می نمایید.
واحد خاک پرکن سینی در ماشین بذرکار سینی نشا
واحد خاک پرکن سینی در بذر کار سینی نشا تیداپارس برای پرکردن اتوماتیک سینی های نشا از بستر کشت با سرعت و دقت بالا می باشد. این واحد یک مخزن برای بستر کشت به همراه هلیس همزن خاک دارد که کمک موثری برای ترکیب مناسب مواد انتخابی بستر از جمله کوکوپیت، پرلیت، پیت ماس و . . . بسته به انتخاب هر گلخانه می باشد.
واحد خاک پرکن یک مخزن برای قرار دادن تعداد زیادی سینی دارد و توسط مکانیزمی سینی ها یکی یکی زیر خاک پرکن هدایت شده و از بستر کشت به طور یکنواخت و یکسان پر شده و پس از آن به واحد کارنده هدایت می شوند.
مشخصات فنی پرکن بستر کشت در سینی نشا
– سیستم تغذیه خاک در این مجموعه با ساختار هلیسی و ساخته شده از متریال مقاوم در برابر خوردگی و فشار، در سرعت عمل و کیفیت بالای کار موثر می باشد.
– قابلیت خرد کردن کلوخه های احتمالی و ترکیب مناسب اجزای بستر کشت
– پرکردن یکنواخت و کامل حفره های سینی
– برس تمیزکننده برای حذف خاک های اضافه
واحد کارنده (دستگاه سیدر) در خط بذرکار سینی نشا تیداپارس
واحد کارنده (دستگاه سیدر) در ماشین بذرکار سینی نشا
واحد کارنده در خط بذرکار سینی نشا تیداپارس مجهز به سیستم سوراخ زنی و سیستم کشت روتاری (درامی) است که در مقابل سیستم های سوزنی که در ساختار بعضی از انواع سیدرها به کار می رود، از سرعت بسیار بالاتری برخوردار است.
قابلیت کار با انواع سینی فوم و یکبار مصرف (طلقی) موجود در ایران
قابلیت تنظیم مقدار فشاردهی خاک بستر
استفاده از سیستم انتقال حرکت زنجیری به دلیل دقت بالاتر
سیدر تیداپارس مجهز به سیستم بذرکار استوانه ای کاملا هوشمند با قابلیت های زیر:
* تمیزکننده سوراخ ها قبل از هر بار بذرگیری
* قابلیت تنظیم فشار هوا برای سقوط بذر
* قابلیت تنظیم فشار تک کن جهت تک نمودن بذور
* قابلیت تنظیم فشار وکیوم
دستگاه سیدر تیداپارس کاشت 1200 تا 3600 سینی در هر ساعت (بسته به نوع سینی) را انجام داده و قابلیت کاشت انواع بذور پلیت روکش دار و بدون روکش را دارا می باشد و به دلیل سنسورهای الکترونیکی در هنگام نبود سینی عمل کاشت بذر صورت نخواهد گرفت. این دستگاه به دلیل ساختار درامی خود نسبت به ساختار ردیفی، از سرعت کار بسیار بالاتری برخوردار می باشد.
واحد ایجاد حفره
درام ایجاد حفره در بستر کشت
– سرعت و دقت بسیار بالای سیستم حفره زنی دورانی و ایجاد حفره دقیقا در مرکز سلول های سینی
– سیستم حفره زن دورانی مدرن با قابلیت محافظت از سینی های پلی استایرن
– حرکت غلتکی نرم بر روی سینی ها بدون کوچکترین فشار و آسیب حتی به سینی های نازک و شکننده
– قابلیت تنظیم سریع و آسان عمق حفره (بنا به نیاز کشت بذر در عمق های مختلف)
– قابلیت تنظیم میزان فشردگی بستر کشت
واحد پوشاننده ثانویه بذر در بانک نشا تیداپارس
پوشاننده ثانویه بذر
واحد پوشاننده سینی بذرکاری شده: واحد پوشاننده ثانویه بذر یکی از قسمت های خط کامل بذر کار سینی نشا تیداپارس (بانک نشا) است که پس از واحد واکاری قرار گرفته است. سینی های بذرکاری شده پس از عبور از مرحله واکاری احتمالی، از واحد پوشاننده ثانویه عبور کرده و خاک پوششی روی سینی ها ریخته می شود. خاک پوششی که در مخزن استفاده می شود می بایست خاک با رطوبت بسیار کم (کمتر از بستر کشت اولیه) و لایه بسیار نازکی جهت پوشش بذر ریخته می شود. ریزش خاک به صورت اتوماتیک به محض اینکه سینی های کشت شده به واحد پوشاننده رسید انجام می شود و تمام مراحل از قبل برنامه نویسی شده است. خاک پوشاننده از طریق یک نوار نقاله به آرامی و به صورت اتوماتیک سینی ها را پوشش می دهد. یکی از نکات مثبت بذرکار سینی نشا تیداپارس، کاهش و حذف سنسور ها تا حد امکان و جایگزین کردن آن ها با برنامه نویسی است. سنسورها قطعات مصرفی هستند و بنابر استهلاک غیر قابل انکار انواع آن ها نیازمند مورد جایگزین می باشند. درحالی که برنامه نویسی عملکرد دائمی داشته و به ندرت دچار مشکل می شود.
واحد آبیاری سینی نشا در بانک نشا تیداپارس
آبیاری سینی نشا از واحدهای خط بانک نشا
در سیدر تیداپارس واحد آبیاری سینی نشا در خط بانک نشا پس از واحد پوشاننده ثانویه قرار گرفته و ظیفه آن آبیاری سینی های نشای کشت شده می باشد. این واحد، آبیاری را با فشار پایین و به آرامی انجام می دهد. ریزش آب روی سینی ها به صورتی است که هیچ گونه فشار بر حفره های کشت شده وارد نشده و تغییر در محل قرارگیری بذر در حفره های سینی رخ نمی دهد.
مشخصات واحد آبیاری سینی نشا
سیستم انتقال حرکت تسمه ای
چهار لوله موازی آبیاری با سوراخ های ریز و کم فشار برای آبیاری
آبیاری یکنواخت و بدون چکه
شیر برقی و سنسور دار جهت مصرف بهینه آب
واحد دسته کن سینی، آخرین ایستگاه خط بذرکار سینی نشا
در سیدر تیداپارس، عملکرد دسته کن سینی به این صورت است که سینی های کشت شده پس از طی تمام مراحل کاشت و آبیاری توسط دسته کن روی هم قرار گرفته، دسته بندی شده و برای انتقال آسان آماده می شوند. وجود دسته کن سینی برای راحتی و بالا رفتن سرعت و دقت کار بسیار کاربردی است. بذرکار سینی نشا تیداپارس به صورت خط کامل یکی از بهترین و کاربردی ترین خطوط تولید برای گلخانه های تولید نشاست و به کمک این «خط بانک نشا» هر گلخانه تولید نشا به یک گلخانه حرفه ای و مجهز با قابلیت تیراژ تولید بالا تبدیل خواهد شد. خط بذرکار تیداپارس قابلیت سفارش و تهیه به صورت واحد های مجزا در زمان های مختلف را دارا می باشد.
از لینک زیر، فیلم های بیشتری از کارکرد دستگاه بذرکار گلخانه ی تیداپارس را تماشا کنید.