• 09904823436
بذر پلت و غیر پلت در کاشت مکانیزه چه تاثیری دارند؟

بذر پلت و غیر پلت در کاشت مکانیزه چه تاثیری دارند؟

پلت کردن بذر شامل بزرگ شدن بذر از سایز و حجم اولیه و به منظور کشت آسانتر می باشد. برای آن دسته از سبزیجات و صیفی جات و همچنین گیاهان دارویی مانند گوجه فرنگی، بادنجان و بابونه که دارای اندازه بذر بسیار کوچک هستند پروسه ای کارآمد می باشد.
کشت مکانیزه بذر در گلخانه های هیدروپونیک با استفاده دستگاه کشت بذر اتوماتیک انجام می شود. دستگاه کشت بذر با عنوان بذرکار سینی نشا، دستگاه بذرزن، دستگاه کاشت تخمه در سینی نشا، دستگاه بذرپاش سینی نشا و غالبا سیدر در میان گخانه دران به گوش می رسد.

شکل1. بذر پلت شده
شکل1. بذر پلت شده

 

تفاوت بذر پلت و غیر پلت:

بذر پلت شده دارای حجم و وزن بیشتری هستند.
 بذر پلت شده تا 10 درصد سرعت جوانه زنی را افزایش می دهند.
 بذر پلت شده قابلیت کاشت بسیاری آسانتری در کشت مکانیزه و دستی دارد.
 بذر پلت شده اغلب همراه با مواعد ضدعفونی کننده و قارچ کش ها فراوری می شوند.
 بذر پلت امکان کشت بذر های با قوه نامیه کمتر را هم بیشتر می کند.

شباهت بذر پلت و غیر پلت:

 در واقع بذر پلت و غیر پلت هیچ تفاوتی در اصل خود ندارند.
 بذر پلت شده بعد از جذب آب و متورم شدن پوشش خود را آزاد می کند و به بذر بدون پوشش تبدیل می شود.
 در هر دو نوع بذر پلت و غیر پلت احتمال وجود تقلب وجود دارد. در واقع تشخیص بذر اصل چه در بذور پوشش دار شده و چه در بذور بدون پوشش فرایند بسیار سختی شده است.

اهمیت کاشت، نکاشت و چند کاشت در کشت بذر:

باتوجه به افزایش هزینه در بخش نهاده های کشاورزی خصوصا خرید بذر، بستر کشت و انواع کود ها اهمیت تک کاشت (کاشت تک بذر در هر حفره از سینی) بسیار پررنگتر از قبل شده است. از اینرو توجه و نگرانی گلخانه داران در زمینه مکانیزاسیون و کار با دستگاه های کشت بذر اتوماتیک در جهت عدم هدررفت بذر به صورت چند کاشت و یا عدم کاشت بذر و کاهش تیراژ تولید و سفارشات نشایی خود بسیار قابل درک و توجیه پذیر می باشد.

دستگاه کاشت بذر پلت:

در همین راستا دستگاه کشت بذر اتوماتیک تیداپارس با قابلیت کاشت انواع بذرهای پلت و غیر پلت در هر ساعت حداقل 1200 سینی نشایی طلقی و تقریبا 3600 سینی یونولیتی را کشت، آبیاری و به صورت دسته های آماده در اختیار فارمر و یا گلخانه دار قرار داده است. این عملکرد با درصد خطای صفر برای انواع بذر پلت شده و در صد خطای 2-3 درصی برای بذرهای دارای ناخالصی، پوک و بدون دانه بندی تعریف شده است و در حال حاضر در تمام استان های کشور در حال کار می باشد.

 

شکل2. دستگاه کاشت بذر پلت
شکل2. دستگاه کاشت بذر پلت

 

اهمیت تنظیم عمق کشت در سینی نشا:

شکل گیری سیستم ریشه در بذر و تولید نشایی با ریشه توپر مهمترین عملیات در گلخانه تولید نشا می باشد. این موارد به صورت مستقیم تحت تاثیر ایجاد حفره و عمق کشت مناسب و کاشت دقیق بذر در مرکز حفره می باشد. از این جهت به کار گیری دارم ایجاد حفره در سیستم مکانیزه و کاشت اتوماتیک بذر بسیار اهمیت دارد.

در صورتی که بذر در کناره حفره ها و یا عمق سطحی و یا عمیق تر از معمول کاشته بشود نشای تولید شده کیفیت کافی برای انتقال به مزرعه را نخواهد داشت.

شکل3. تنظیم عمق کشت در بستر کشت
شکل3. تنظیم عمق کشت در بستر کشت

 

درام روتاری ایجاد حفره:

درام روتاری ایجاد حفره در مقابل سایر درام های سوزنی و ردیفی موجود در بازار از استقبال بیشتری برخوردار بوده است. ایجاد حفره به ضربه و به صورت صفحه ای روی سینی نشا احتمال تخریب سینی و آسیب به بستر کشت می شود. در درام روتاری ایجاد حفره کشاورز هیچ نگرانی و مشکلی بابت شکستن سینی و فشار نا متعادل روی بستر کشت و … ندارد.

شکل4. درام روتاری ایجاد حفره
شکل4. درام روتاری ایجاد حفره

 

برتری درام روتاری نسبت به درام صفحه ای و سوزنی:

1. سرعت ایجاد حفره در سینی بسیار بیشتر از درام صفحه ای و سوزنی می باشد.
2. هر درام روتاری عملکرد دو برابری نسبت به درام های سوزنی دارد. به این صورت که با گردش هر درام روتاری دو سینی نشا اماده کشت می شوند.
3. در عین سرعت عمل و همگام بودن با درام کارنده بذر هیچ فشاری روی سینی نشا وارد نمی شود.

 

درام روتاری کارنده:

سرعت عمل و ذخیره زمان در درام روتاری کارنده همانطور که در مورد درام ایجاد حفره مورد بررسی قرار گرفت بسیار قابل توجه و استقبال گلخانه داران قرار گرفته است. درام روتاری کارنده در هر ساعت حداقل 1200-3600 سینی را به صورت کشت شده آماده انتقال به زمین اصلی می کند.

 

شکل 5. درام روتاری کارنده تیداپارس
شکل 5. درام روتاری کارنده تیداپارس

برتری درم روتاری کارنده به انواع سوزنی:

 ذخیره چند برابری زمان کاشت با توجه به کشت پیوسته و سریع درام: این در حالی است که درام سوزنی بذر با هر ردیف کشت یک توقف ایجاد می شود و این روند همچنان تا پایان کشت ادامه دار می باشد. به طور کلی درام کارنده روتاری از سرعت عمل غیر قابل مقایسه ای با انواع سوزنی درام های کارنده برخوردار می باشد.

 عدم توقف کار کشت با درگیری یکی از جایگاه های مکش بذر: این در حالی است که در انواع دارم های سوزنی با درگیری یکی از سوزن ها و عدم بذرگیری و مکش آن تمام ردیفه مورد نظر از کشت محروم می شوند. پس نیاز به وجود اپراتور در زمان کار دستگاه قطعی است.

نتیجه گیری:

کشت مکانیزه بذرهای پلت و غیر پلت توسط دستگاه بذرکار سینی نشا تیداپارس به مدیریت خانم دکتر فائقه اصانلو و تیم طراحی و تولید پر تلاش تیداپارس، به گونه ای طراحی شده است که متناسب با کاشت انواع بذر سبزیجات، صیفیجات و گیاهان دارویی با درصد خطای صفر درصد در نکاشت و چند کاشت و درصد اطمینان 100 درصد در بذرهای پلت و غیر پلت در اختیار گلخانه داران کشور قرار دارد.

 

 

نویسنده:

خانم مهندس فائقه اصانلو – مدیریت گروه صنعتی تیداپارس

09904823436

09103218554

 

www.TIDAPARS.com

 

 

اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را بنویسید

هفده + شانزده =