• 09904823436
کاربرد نوار تیپ در آبیاری و کشاورزی

کاربرد نوار تیپ در آبیاری و کشاورزی

کاربرد نوار تیپ در آبیاری متنوع می باشد. در این مقاله ابتدا شما را با نوار تیپ آشنا کرده و سپس به انواع آن و معرفی کاربرد نوار تیپ در آبیاری می پردازیم.

آشنایی با نوار تیپ و انواع آن

نوار تیپ یکی از وسایل کمک به بهینه سازی آب مصرفی در کشاورزی است که در کنار گیاه، زیر خاک و نزدیک ریشه گیاه و یا در بالای خاک در ردیف های با فواصل مشخص کشیده می شوند. نوار تیپ ها به صورت یک شلنگ پلاستیکی نرم و انعطاف‌پذیر با قطر نسبتاً کم و معمولا با طول‌های 1000 تا 3000 متری ساخته می‌شوند.

این نوار تیپ ها در فواصل معین سوراخ هایی دارند که آب به صورت قطره ای و آهسته در دسترس گیاه قرار می گیرد. بنابراین از هدر رفت آب جلوگیری شده و آب مصرفی بطور متمرکز در دسترس گیاه و کاملا مورد استفاده گیاه قرار خواهد گرفت.

نوار تیپ ها انواع گوناگونی دارند. اگر نوار تیپ فقط سوراخ‌هایی در فواصل معین داشته باشد و در مسیر یک درز قرار بگیرند، نوار تیپ درزدار یا بغل دوخت نامیده می شود. در صورتی‌ که اگر به‌ جای روزنه از قطره‌چکان یا پلاک‌هایی استفاده شود، نوار تیپ پلاکدار نامیده می‌شود. مقدار و فاصله بین سوراخ‌های نوار تیپ‌ها نیز بسته به نوع کشت، نوع خاک و میزان نیاز به آبیاری تنظیم می‌شود و در نهایت نوار تیپ را در کلاف‌های بزرگ 1000 متری بسته‌بندی می‌کنند. این رول‌ها در فروشگاه‌ها برای عرضه به کشاورزان و باغداران در دسترس هستند.

آشنایی با نوار تیپ و انواع آن
آشنایی با نوار تیپ و انواع آن

 

 

استفاده از کاه و کلش به جای مالچ پلاستیک

گاهی مشاهده شده است که برخی کشاورزان به جای کشیدن پلاستیک روی نوار تیپ، جهت کاهش تبخیر و حفظ رطوبت خاک، از کاه و کلش استفاده می نمایند. به این صورت که روی نوار تیپ و پای بوته ها را با کاه و کلش می پوشانند. به این صورت رطوبت در خاک حفظ می شود و مضرات بعدی پلاستیک و جمع آوری را نخواهد داشت. اما برای مزارع کوچک ممکن است بتوان از این روش استفاده کرد و برای مزارع بزرگ، کشیدن نوار تیپ توسط دستگاه بسیار سریع تر می باشد و نیاز به نیروی کارگری چندانی هم ندارد.

استفاده از کاه و کلش به جای مالچ پلاستیک

استفاده از کاه و کلش به جای مالچ پلاستیک

استفاده از نوار تیپ در آبیاری جو و گندم

از دیگر کاربرد نوار تیپ در آبیاری استفاده از آن برای آبیاری مزارع مسطح گندم و جو ماست. برخی کشاورزان به جای آبیاری بارانی یا روش های دیگر، از نوار تیپ برای آبیاری مزارع گندم و جو استفاده می کنند. کاربرد نوار تیپ در آبیاری مزارع گندم و جو به این صورت است که در فواصل ردیفی میانگین 50 سانتیمتر، البته بسته به نوع بافت خاک و محل مزرعه و . . . نوار تیپ ها در مزرعه کشیده می شود. گاهی این نوار تیپ ها چند سانتیمتر زیر خاک و گاهی نیز روی خاک کشیده می شوند.

در مزارع بزرگ، این کار با دستگاه هایی انجام می شود که هم بذرکار هستند هم کودکار و هم تیپ پهن کن. در اصل در یک دستگاه مخن بذر و کود و کارنده ها و همچنین جایگاه هایی برای نوار تیپ تعبیه شده است.

در چنین مزارعی معمولا کشت بصورت مسطح انجام شده و جوی و پشته نیاز نیست. درصد سبزینگی بذر در این روش که از نوار تیپ استفاده می شود بسیار بالاست و تقریبا 90 درصد بذور سبز می شوند. اغلب بذور یکدست و باهم سبز شده که در نهایت کیفیت کشت بالا خواهد رفت. همچنین چون بذور به موقع و زود سبز خواهند شد، گیاه در زمان سرمای زمستانه به رشد مطلوبی رسیده و مقاومت خوبی در برابر سرمای زمستان خواهد داشت.

 

استفاده از نوار تیپ در آبیاری جو و گندم
استفاده از نوار تیپ در آبیاری جو و گندم

 

کاربرد دیگر نوار تیپ در آبیاری برای مزارع صیفی و کشت های ردیفی می باشد. در صیفی کاری نوار تیپ را بوسیله دستگاه کودریز مالچر به همراه پلاستیک مالچ و کود روی زمین می اندازند.  

واحد تحقیق و توسعه تیداپارس
کارشناسان فروش: 39-09904823436
www.tidapars.com
اشتراک گذاری :

دیدگاه خود را بنویسید

پانزده + بیست =