نهالستان یک محیط مدیریت شده برای تولید نهال هایی می باشد که در شرایط مطلوب رشد می کنند تا زمانی که برای کاشت آماده شوند. هدف همه نهالستان ها در درجه اول تولید است.
اهمیت نهالستان:
1. توجه ویژه به نهال های جوان در چند هفته اول پس از جوانه زنی ضروری است. مراقبت از نهال های جوان که در محیط کوچکی از بسترهای کشت رشد می کنند راحت تر و مقرون به صرفه می باشد.
2. تکثیر رویشی رایج ترین روش تکثیر در نهالستان است. قبل از کاشت پروپاگول ها در مزرعه اصلی، مهارت و مراقبت ویژه لازم است که توسط نیروی کار ماهر با موفقیت انجام می شود.
3. بهترین شرایط برای ریشه زایی قلمه ها و سفت شدن پیوندها توسط اتاقک مه پاش فراهم می شود.
4. در مقایسه با پیوند نهال های پرورش یافته، کاشت مستقیم در چندین محصول درصد موفقیت کمتری دارد.
5. جایگزینی تلفات مزرعه چه در سال کاشت و چه در سال بعد ضروری است.
6. زمانی که نهال ها در نهالستان پرورش می یابند، زمان بیشتری را برای عملیات قبل از کاشت و آماده سازی فراهم می کند.
7. نهالستان تنها جایی است که می توان نهال ها را در برابر عناصر طبیعی سازگار کرد.
8. برخی از گونه های گیاهی وجود دارند که هر سال بذر نمی دهند. پرورش این گونه ها در هر سال دشوار است. این مشکل را می توان با جمع آوری تمام بذرهای موجود از سال ها تولید بذر خوب و کاشت آنها در نهالستان برای پرورش نهال هایی که در سال های بعد قابل پیوند هستند، حل کرد.
9. نهال برخی از گونه ها کند رشد می باشند و اگر مستقیماً در مزرعه اصلی کاشته شوند، به احتمال زیاد توسط علف های هرز احاطه و از بین میروند. به همین دلیل، گونههای کند رشد معمولاً در نهالستانها پرورش داده میشوند و تنها زمانی در زمین اصلی کاشته میشوند که علفهای هرز احتمال آسیب رساندن به نهالها را نداشته باشند.
10. به منظور احیای مصنوعی مکانهای کشاورزی بایر و فقیر، کاشت گیاهان در نهالستان روشی مطمئن می باشد.
انواع نهالستان از نظر مساحت سطح:
الف) نهالستان خانگی
به طور معمول، نهالستانهای خانگی مکانهایی هستند که گیاهان به طور انحصاری برای برآوردن نیازهای باغبان رشد و پرورش داده میشوند.
ب) نهالستان تجاری
نهالستان های تجاری دارای مجموعه بزرگ تری از گیاهان می باشند و از نظر سطح بزرگتر هستند. این نهالستان ها در درجه اول با بازده مالی سروکار دارند.
انواع نهالستان بر اساس بازه زمانی استفاده از آن:
الف) نهالستان موقت
در نهالستان موقت، بذرها را در منطقه حفاظت شده می کارند و پس از جوانه زدن، نهال ها را به مزرعه اصلی منتقل می کنند. این نهالستان ها را می توان نهالستان بذر نیز نامید. این نهالستان ها بسیار نزدیک به زمین کاشت اصلی ساخته می شوند.
پس از انجام عملیات کاشت در زمین اصلی، این نهالستان جداسازی می شود. از آنجایی که این نهالستان ها موقتی هستند، سازه های دائمی مانند محوطه اداری، سیستم های آبیاری ثابت، نرده و غیره ندارند.
ب) نهالستان دائمی
این نوع نهالستان ها سازه های دائمی هستند و برای عملیات در مقیاس بزرگ ساخته شده اند. هدف از تاسیس نهالستان های دائمی تهیه نهالهایی است که برای مدت طولانی عرضه می شوند. از این رو، این نهالستان ها مجهز به سازه های دائمی مانند سیستم های آبیاری ثابت، فنس کشی، دفتر، محوطه بسته بندی، محوطه کمپوست، حیاط گلدان و غیره می باشند.
انواع نهالستان بر اساس سیستم آبیاری:
الف) نهالستان مرطوب
نهالستان مرطوب دارای یک سیستم آبیاری دائمی است. یستم آبیاری انها وابسته به بارندگی نمی باشد. در این نهالستان ها می توان هر نوع گیاهی را پرورش داد.
ب) نهالستان خشک
نهالستان های خشک عمدتاً برای پرورش گیاهان مقاوم به خشکی استفاده می شوند. این نهالستان ها به شدت به بارندگی وابسته هستند زیرا سیستم آبیاری دائمی ندارند.
انواع نهالستان بر اساس طرح کاشت:
الف) نهالستان افقی
اکثر نهالستان ها ماهیت افقی دارند، به این معنی که کل زمین را پوشش می دهند.
ب) نهالستان عمودی
مانند کشاورزی عمودی، نهالستان عمودی دارای ترتیبات کاشت نهال در سطوح مختلف (نه فقط زمین) است.
انواع نهالستان بر اساس محوطه:
الف) نهالستان بسته
همانطور که از نام آن مشخص است، تخت های نهالستان در یک محفظه بسته مانند گلخانه یا پلی هاوس یا ساختار شبکه سایه آماده می شوند. این سازه ها دارای محیط های کنترل شده مخصوص رشد بهینه نهال هستند.
ب) نهالستان باز
نهالستان روباز هیچ نوع محفظه سقفی ندارند. نهال های زراعی در فضای باز با قرار گرفتن کامل در معرض عناصر طبیعی رشد می کنند.
چه عواملی در ایجاد نهالستان اهمیت دارند؟
1. موقعیت، توپوگرافی، آب و هوا
2. انتخاب خاک
3. دسترسی به آب
4. کود و محلول غذایی
5. دسترسی به نیروی کار
اجزای یک نهالستان گیاهی:
در زیر برخی از اجزای یک نهالستان گیاهی آورده شده است:
1. سوله
شامل دفتر، پیشخوان فروش، سوله بسته بندی، سوله گلدان، فروشگاه، سوله ادوات می باشد.
2. بلوک درخت نتاج
انتخاب نوع و تنوع محصولات میوه و جمع آوری گیاهان مادری واقعی به طور قابل توجهی بر موفقیت و حسن نیت یک نهالستان تأثیر می گذارد.
3. تکثیر
تکثیر گیاهان در سازههایی مانند گلخانه ها، خانههای شیشهای، تختهای گرم، قابهای سرد، مکان های سایهدار و خانههای مهآلود انجام میشود.
4. بستر بذر
بسترهای بذری که در آن جوانه زنی بذرها انجام می شود شامل محیط کوچکتری هستند (در مقایسه با بسترهای نهالستانی). این بسترها معمولاً مرتفع و ترجیحاً در نزدیکی محوطه اداری قرار می گیرند تا بتوان روند جوانه زنی را از نزدیک تحت نظر گرفت.
5. بستر نهالستان
بستر نهالستانی، منطقه ای است که در آن نهال های کوچک کشت می شوند (گاهی در سطح زمین و گاهی در ارتفاع از سطح زمین). نهال های کوچک از بستر بذر گرفته می شوند. علاوه بر این، بسترهای نهالستان در جایی تقسیم میشوند که هر بخش تنوع محصول خود را دارد.
6. حیاط کاری و سوله بسته بندی
این مکان توسط کارگران برای دسته بندی نهال ها و همچنین بسته بندی نهال قبل از فروش استفاده می شود.
نهالستان مجهز به دستگاه خاک پرکن
پر کردن کیسه های رشد نهال در نهالستانها توسط نیروی کارگری انجام میشود. علاوه بر دوره زمانی بسیار بلند مدت که برای پر کردن کیسه ها اختصاص داده میشود، سختی و مشکلات ناشی از برخورد مداوم بستر کشت با دست کارگر، احتمال بروز بیماری و انتقال آن به بستر کشت و نهال های موجود در نهالستان همواره موانع و مشکلات بسیار رایج کارگری می باشند. این در حالی است که انتظار برای تحقق تولید در تناژ بالا عملا دور از انتظار می باشد.
آیا دستگاه خاک پرکن نهالستان وجود دارد؟
یکی از تولیدات گروه صنعتی تیداپارس تولید انواع دستگاه های پرکن بستر کشت می باشد. دستگاه خاک پرکن نهالستان تیداپارس به دو صورت پدالی و اتومات، عملکرد با یک و دو خروجی برای پر کردن کیسه ها، همراه با نوار نقاله مجهز به سیستم توزین و بدون نوار نقاله می باشد.
خصوصیات خاک پرکن تیداپارس:
پرکردن 1800-1500 کیسه نهال رشد در ساعت
طراحی عملکرد آسان پدالی و اتومات
سازگار برای سایزهای مختلف کیسه رشد نهال
قابلیت کار اسان با گلدان های پلاستیکی
سازگار با انواع بستر کشت سبک و سنگین (خشک و دارای رطوبت نسبی)
داراری سیستم PLC(برد الکتریکی)
ظرفیت مخزن 900 لیتر
جلوگیری از پل بستن خاک درون مخزن
کاربری اسان
چرخ حامل
نتیجه گیری:
پرکردن کیسه های نهال در نهالستان توسط نیروی کارگری یکی از موضوعات قابل بررسی و تامل در عملیات کاشت نهال می باشد. سختی کار، اتمسفر نامناسب و گرمای بیش از حد محیط، روند طولانی مدت پر شدن کیسه ها و سپس انتقال به سالن ها و خزانه کاشت و آبیاری همواره حاکی از خلا وجود یک دستگاه مکانیزه برای نهالستان ها می باشد. خاک پر کن نهالستان تیداپارس با در نظر گرفتن مناسبترین ارگونومی و ساخت دقیق و عملکرد در واحد ساعت بسیار قابل توجه در لیست تجهیزات لازم برای نهالستان ها قرار گرفته است.
نویسنده:
خانم مهندس فائقه اصانلو – مدیریت گروه صنعتی تیداپارس
09904823436
09103218554
www.TIDAPARS.com