—
مکانیزاسیون کشاورزی
مکانیزاسیون گیاهان دارویی: مکانیزاسیون، استفاده از تکنولوژی روز در کشاورزی برای تحقق و رسیدن به توسعه پایدار می باشد. نکته مهم این است که با افزایش سطح مکانیزاسیون افزایش ضریب بهره وری از منابع، نهاده ها، ادوات و افزایش عملکرد محصول در واحد سطح افزایش می یابد. همین امر مجال بحث و بررسی ضرورت های توسعه مکانیزاسیون در کشاورزی را فراهم اورده است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
ضرورت های توسعه مکانیزاسیون در کشاورزی
• فناوری اطلاعات
• آموزش نیروی متخصص در زمینه مکانیزاسیون
• کنترل کیفیت و تست ماشین الات کشاورزی و تطابق آن با سایر تولیدات داخل، خارج و همچنین تطبیق آن ها با معیارهای ملی و بین المللی
• حمایت از تولید داخل، کنترل قیمت به همراه آزمون و کنترل کیفیت ادوات
• الزام به کارگیری ماشین های کشاورزی در تولیدات کشاورزی
—
مکانیزاسیون گیاهان دارویی
علیرغم شناخت اهمیت مکانیزاسیون گیاهان دارویی متاسفانه هنوز پیشرفت های محسوسی در این زمینه مشاهده نمی شود. این در حالی است که مکانیزاسیون کشاورزی امروزه، به عنوان یکی از مهمتریرن استراتژی های کاهش هزینه های تولید، افزایش سوداوری و کیفیت محصول می باشد. در حقیقت دلیل عدم وجود یک روند افزایشی نسبی در سرعت کشت و کار گیاهان دارویی، عدم مکانیزه بودن در تمام مراحل خاکورزی، کاشت، داشت و براشت این گیاهان می باشد.
گیاهان دارویی هم مانند سبزی ها و صیفی جات به راحتی از طریق بذر تکثیر می شوند. همواره در کشت مستقیم بذر، نوسانات قطعی از عوامل محیطی مانند دما، رطوبت و موادغذایی فرایند جوانه زنی بذور گیاهان دارویی را دچار اختلال کرده است. این در حالی است که احتمال از دست رفتن تعداد بسیاری از بذور تازه جوانه زده در رقابت با سایر گیاهان از بین خواهند رفت. درکنار این موارد، بذر گیاهان دارویی در مقایسه با سبزیجات دوره جوانه زنی طولانی تر و یا کاشت، آبیاری، کوددهی و تیماردهی آن ها مانند استارتیفیکیشن و اسکاریفیکیشن مستلزم شرایط مخصوص به خود هستند. گیاهانی مانند کرچک، انیسون، رازیانه، زیره سبز و زیره سیاه، بادرنجبویه و ماریتیغال به راحتی با این روش تکثیر می شوند.
بابونه المانی Matricaria chamomilla یکی از مهمترین گیاهانی است که در سطح جهان به صورت مکانیزه کاشت، داشت و برداشت می شوند. تکثیر این گیاه یکساله هم به صورت مستقیم در زمین اصلی هم به صورت غیرمستقیم (کشت نشایی) صورت می گیرد. اما از آنجایی که اندازه بذر بسیار ریز، جوانه زنی وابسته به نور و حساسیت به عمق کشت بیشتر از 2-3 سانتی متر می باشد همواره کشت نشائی بر کشت مستقیم این گیاه توصیه شده است. در همین راستا همواره وجود خلاء ماشین کشت گیاه بابونه احساس می شود.
بذرکارسینی نشاء تیداپارس
یکی از تولیدات مهم گروه صنعتی تیداپارس در زمینه مکانیزاسیون گیاهان دارویی دستگاه بذر کار سینی نشاء و نشاکار مزرعه به ترتیب شکل (3) و (4) می باشد. این دستگاه درارای 3 قسمت اصلی می باشد.
تولیدات تیداپارس در زمینه مکانیزاسیون گیاهان دارویی
خاک پرکن تیداپارس
در ایستگاه خاک پرکن تیداپارس با استفاده از همزن و بالابر هلیسی بستر کشت حفره های موجود در سینی را پر کرده، سپس سینی را صاف و یکدست می کند.
بذرکار تیداپارس
ایستگاه بذرکار سینی نشاء مهمترین قسمت در خط کامل کشت بذر تیداپارس می باشد. عملکرد این ایستگاه به صورت پنوماتیک می باشد. در واقع پس از اعمال درام برای ایجاد حفره در مرکز سلول های سینی نشاء، درام بذرکار بذر های گیاه بابونه را با عمق کشت مشخص و به صورت تکی در مرکز حفره قرار می دهد. سیستم واحد بذرکار به گونه ای می باشد که هیچ اتلاف بذری در میزان بذر تعیین شده در کشت صورت نمی گیرد. وجود تابلو برق و بسیاری از قطعات فرمان دهی سیستم هوشمند، اهمیت این واحد را دوچندان کرده است.
میز واکاری تیداپارس
واحد میز واکاری تیداپارس در واقع نوار انتقال دهنده از قسمت بذرکاری به قسمت خاک پوششی می باشد که اپراتور دستگاه می تواند با تنظیم سرعت انتقال، دقت واحد بذرکاری را کنترل کند.
خاک پوششی تیداپارس
در این قسمت یک لایه خاک با ضخامت قابل تنظیم برای مرحله آبیاری اولیه اماده می شود.
واحد آبیاری تیداپارس
در این واحد، آبیاری با استفاده از نازل های مخصوص که فشار آب درآن ها قابل تنظیم است صورت می گیرد.
قابل ذکر است که واحد سینی گذار و دسته کن سینی دو واحد ابتدا و انتهایی خط کامل بانک نشای تیداپارس می باشند که برای سینی های پلاستیکی و یونولیتی مورد استفاده قرار می گیرند.
نشاءکار مزرعه تیداپارس
نشاکار مزرعه یکی دیگر از ماشین های موجود در بانک مکانیزاسیون گیاهان دارویی است. این دستگاه مجهز به به 4 سیستم اپراتوری و 4 موزع آلومینیومی هشت حفره ای می باشد که عملکرد هر سیستم اپراتوری وابسته به سرعت اپراتور انتقال حداقل 5000-4000 نشاء بابونه در ساعت می باشد. ماشین نشاکار مزرعه تیداپارس جدول(1) در میان تمام تولیدات ملی و بین المللی دارای بیشترین بازه ماکزیمم- مینیموم تغییر در عمق کاشت، فاصله ردیف های کشت و همینطور فاصله هر نشاء می باشد.
ابعاد | 320.240.170 سانتی متر |
وزن | 500 کیلوگرم |
فاصله بین نشاء تا نشاء | 12 تا 65 سانتی متر |
فاصله ردیف تا ردیف | 29 تا 75 سانتی متر |
عمق کاشت | 4 تا 10 سانتی متر |
برای آشنایی با ماشین آلات گیاهان دارویی تولید تیداپارس لینک زیر را کلیک کنید
↓↓↓
نتیجه گیری
علاقه به سیستم های سنتی پزشکی و مخصوصا گیاهان دارویی در دو دهه اخیر در کشورهای در حال توسعه افزایش یافته است اما علارغم تمام تلاش های صورت گرفته پیشرفت های محسوسی در این زمینه مشاهده نمی شود و علت آن را باید در هزینه های تحقیق و توسعه در زمینه گیاهان دارویی و بازار فروش و تقاضای بسیار پایین کشاورزان عزیز در مقایسه با سایر گیاهان زراعی و باغی در نظر گرفت. در واقع مهمترین عامل محدود کننده سطح زیر کشت گیاهان دارویی، عدم دسترسی کشاورزان به ماشین آلات مربوط در مراحل کاشت، داشت و برداشت می باشد. از این رو گروه صنعتی تیداپارس با اهمیت به معضل کم آبی در کشور، توانسته است با ساخت دستگاه های مورد نیاز در مرحله کاشت گیاهان دارویی تاحدودی در کاهش هزینه تولید و افزایش عملکرد در واحد سطح به یک نقطه تاثیر گذار در توسعه کشت وکار گیاهان دارویی تبدیل شود. تیداپارس همواره در تلاش است در زمینه مکانیزاسیون گیاهان دارویی حامی کشاورزان ارجمند بوده و در این زمینه گام بر می دارد.
نویسنده:
خانم مهندس فائقه اصانلو – مدیریت گروه صنعتی تیداپارس
09904823436
09103218554
www.TIDAPARS.com
ارسال بذرکار تیداپارس برای گلخانه تولید نشا، خوزستان-دزفول
Telephone No.+989904823436