ضرورت های توسعه مکانیزاسیون-ماشین آلات گیاهان دارویی
ماشین آلات گیاهان دارویی: مکانیزاسیون، استفاده از تکنولوژی روز در کشاورزی برای توسعه پایدار می باشد. نمونه سازی و تقویت بخش تولید ادوات از جمله مهمترین ضرورت های توسعه مکانیزاسیون تیداپارس در صنعت گیاهان دارویی جهان امروز می باشد. درحقیقت، مکانیزاسیون مجموعه ای از علوم و فنون کاربردی است که شناخت و به کارگیری صحیح ادوات را در مراحل مختلف فراوری محصولات کشاورزی با هدف افزایش کمی و کیفی این محصولات و همچنین کاهش هزینه های عملیات کشاورزی شامل می شود.
بررسی ابعاد فنی، اقتصادی و اجتماعی به کار گرفته شده در بخش تحقیق و توسعه گروه صنعتی تیداپارس در زمینه مکانیزاسیون گیاهان دارویی، حاکی از آن است که علی رغم شناخت اهمیت آن در توسعه گیاهان دارویی، پیشرفت های محسوسی در این زمینه مشاهده نمی شود.
بررسی های موردی گروه صنعتی تیداپارس در زمینه سطح زیر کشت گیاهان دارویی نشان می دهد که با افزایش سطح مکانیزاسیون، سودآوری و عملکرد محصول در واحد سطح نیز با یک روند افزایشی نسبی همراه می شود. اما متاسفانه در کشور ما بازار فروش و تقاضای مشتریان ماشین آلات گیاهان دارویی و معطر، در مقایسه با گیاهان زراعی و باغی محدودتر است و از طرفی به دلیل تنوع فراوان در گیاهان دارویی و استفاده از اندام های مختلف آن ها با اهداف دارویی مختلف، توسعه ماشین آلاتی که بتواند به صورت عمومی در تمام مراحل کاشت، داشت و برادشت آن ها به کار گرفته شود ممکن نیست.
ماشین آلات گیاهان دارویی تیداپارس در زمینه برداشت و فراوری
خط کامل فراوری و پس از برداشت تیداپارس شامل ماشین برداشت باندلینگ تیداپارس، دستگاه خشک کن تیداپارس و دستگاه بسته بندی تیداپارس می باشد که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
دستگاه باندلینگ تیداپارس
از مهمترین مراحل پس از برداشت گیاهان دارویی، خشک کردن است. خشک کردن، فرایند حذف رطوبت به منظور حفظ کمی و کیفی خواص فیزیکی و شیمیایی مواد موثره می باشد. کاهش محتوای رطوبت گیاه با هدف جلوگیری از فعالیت آنزیمی، میکروارگانیسم ها و مخمرها در گیاه با استفاده از عمل تبخیر می باشد تا بتوان محصول را برای مدت طولانی انبار کرد. خشک کردن در نور مستقیم افتاب و یا در سایه دو روش سنتی برای خشک کردن گیاهان دارویی می باشد. شکل(1).
دستگاه باندلینگ تیداپارس با اندازه و وزن متناسب، جابجایی آسان و کاهش زمان گره زدن (تنها در دو ثانیه) و سرعت بالای دسته کردن با گره های مقاوم و انعاف پذیر در اختیار کشاورزان در مرحله برداشت گیاهان دارویی قرار گرفته است. دستگاه باندلینگ تیداپارس شکل (2)، در مرحله برداشت گیاهان دارویی از جمله خانواده نعناعیان (مریم گلی، بادرشبو، بادرنجبویه، نعنافلفلی و…) برای دسته کردن آن ها و آمادگی انتقال برای خشک کردن مورد استفاده قرار می گیرد.
شکل(1). دسته های گیاهان دارویی برداشت شده در حال خشک شدن در افتاب و سایه
شکل (2). دستگاه باندلینگ تیداپارس
دستگاه خشک کن تیداپارس
دستگاه خشک کن تیداپارس شکل (3)، از دیگر ماشین آلات گیاهان دارویی می باشد که دارای 11 سینی برای قرار گرفتن اندام های مختلف گیاهان دارویی، شامل برگ، اندام رویشی، گل و ریشه می باشد. در این دستگاه از حرارت غیرمستقیم و ملایم برای خشککردن اندام گیاهی استفاده میشود که محتوای کیفی در هر یک از اندام های گیاهی کاملاً حفظ میشود. دستگاه خشک کن تیداپارس مجهز به سیستم تنظیم دما و رطوبت می باشد که به راحتی قابل تنظیم در حرارت های مشخص شده می باشد. درنتیجه محتوای گیاه دارویی کاملاً حفظ میشود. پژوهش ها نشان می دهند که خشک کردن کلاله های زعفران با روش صنعتی مانند استفاده از خشک کن تیداپارس از درجه حفاظت و کیفیت بیشتری در مقایسه با روش سنتی آن برخوردار است.
شکل (3). دستگاه خشک کن تیداپارس
دستگاه بسته بندی تیداپارس
بسته بندی عنصری ضروری برای حفاظت اندام های گیاهان دارویی به شمار می رود. در سال های اخیر فرهنگ بسته بندی از طریق رعایت شاخص های مهم آن جایگاه ویژه ای پیدا کرده است.
دستگاه بسته بندی گیاهان دارویی تیداپارس شکل (4) در درجه اول حفظ کیفیت اندام های خشک شده را بر عهده دارد. از ویژگی های خاص ماشین بسته بندی محصولات کشاورزی تیداپارس توانایی بسته بندی اندام های مختلف گیاهان دارویی با ارتفاع، طول و عرض متفاوت می باشد و این در حالی است که مطلوبیت صادراتی گیاهان دارویی، با بسته بندی مناسب افزایش چشمگیری می یابد.
ویژگی های دستگاه بسته بندی تیداپارس
• طراحی انعطاف پذیر جهت بسته بندی طیف گسترده ای از محصولات
• قابلیت تنظیم سریع دستگاه برای بسته بندی محصولات مختلف با طول، عرض و ارتفاع متفاوت
• سطح بهداشت بالا با ویژگی پاکسازی سریع و آسان
• مجهز به سیستم کنترل و نمایشگر اتوماتیک PLC
• قابلیت بکارگیری انواع نایلون با جنس، ضخامت و عرض های مختلف
شکل (4). دستگاه بسته بندی تیداپارس
نتیجه گیری
به طور کلی تحقیق و توسعه در زمینه گیاهان دارویی و معطر در مقایسه با سایر گیاهان پر هزینه است. در حال حاضر دلیل عمده نقاط ضعف در مکانیزاسیون صنعت گیاهان دارویی گران بودن ماشین آلات و ادوات مورد نیاز به خصوص در زمینه برداشت می باشد. از این رو می توان با استفاده از مکانیزه کردن مرحله کشت گیاهان دارویی و کاهش در هزینه تولید تاحدودی در هزینه های طراحی و ساخت ماشین های برداشت صرفه اقتصادی ایجاد کرد. در این زمینه میتوان مناطقی از کشور را که از نظر اکولوژی و فیزیولوژی رشدی به هم نزدیک هستند به کشت یک یا چند گیاه دارویی خاص اختصاص داد. امروزه کشت گیاهان دارویی کم آب بر مهمترین راهکار برای مواجهه با بحران کم آبی کشور می باشد و مکانیزاسیون نقش موثری در سرعت توسه صنعت کشت و کار گیاهان دارویی دارد.
نویسنده:
خانم مهندس فائقه اصانلو – مدیریت گروه صنعتی تیداپارس
09904823436
09103218554
www.TIDAPARS.com
Telephone No.+989904823436