• 09904823436

نشاکاری مکانیزه چرا و چگونه؟

در این مقاله سعی داریم به این سوال پاسخ دهیم که «چرا نشاکاری مکانیزه ضرورت دارد؟»

 ابتدا «سیستم بذرکاری» (کشت مستقیم بذر) را با «سیستم کشت نشایی» اعم از سنتی و مکانیزه مقایسه می­ کنیم و در ادامه به مقایسه دو سیستم نشاکاری با هم خواهیم پرداخت.

اهمیت نشاکاری مکانیزه

ماشین نشاکار تیداپارس مناسب برای کشت نشای انواع سبزی، صیفی و گیاهان دارویی

ماشین نشاکار تیداپارس مناسب برای کشت نشای انواع سبزی، صیفی و گیاهان دارویی

 

مزایای کشت نشایی

کشت نشایی گیاهان، مزایای بسیاری نسبت به کشت مستقیم بذر دارد. از آن جمله میتوان به کاهش هزینه ­های نیروی انسانی اشاره کرد.

مزایای اقتصادی نشاکاری مکانیزه

هزینه ­های کارگری در مزرعه با کشت نشایی (Labor Costs)

در روش نشاکاری هزینه­ های نیروی انسانی در مرحله «داشت» بسیار کمتر از روش کشت مستقیم بذر است.

در کشت مستقیم بذر برای اطمینان از تراکم محصول نیاز به مقدار بذر بیشتری است. به همین دلیل در مرحله داشت، برای حفظ یکنواختی و تراکم مناسب، عملیات واکاری و تنک کردن لازم خواهد شد. اما در نشاکاری، به دلیل کاشت دقیق نشا و ضریب اطمینان بالای نشا در تولید محصول، این عملیات کاهش یافته و مصرف بذر کاهش چشمگیری دارد. همچنین کنترل علف­های هرز در کشت مستقیم بذر نیاز به مدیریت دقیقی دارد که در روش نشاکاری این نیاز بسیار کمتر است.

مشکلات نشاکاری دستی

«نشاکاری دستی طاقت فرساست»

 با این حال نشاکاری به صورت دستی، عملیاتی سخت و خسته کننده است. به ویژه در زمانی که محصول قبلی باید برداشت شود و همزمان با آن عملیات آماده سازی زمین و کاشت نشا در زمان کوتاهی انجام گیرد. در طی عملیات کاشت در سیستم نشاکاری، هزینه های کارگری بالایی به تولید کننده وارد می­شود. به دلیل فشار کار و هزینه بالای نیروی انسانی در یک بازه زمانی کوتاه، بعضی از کشاورزان با وجود مزایای بسیار کشت نشایی، روش کشت مستقیم بذر را ترجیح می دهند.

ماشین نشاکار تیداپارس طراحی شده برای مزارع ایران

ماشین نشاکار تیداپارس طراحی شده برای مزارع ایران

نشاکاری مکانیزه

در نشاکاری مکانیزه که نشا به وسیله ماشین نشاکار در زمین کاشته می­شود هزینه­ های نیروی انسانی در مرحله کاشت کاهش می­ یابد. در روش مرسوم به علت خستگی کشاورز در سطح زیر کشت بالا، دقت در کاشتن نشا کاهش یافته و احتمال آسیب به نشا افزایش می­ یابد. همچنین این خستگی موجب کاهش دقت در حفظ عمق کاشت به طور یکسان می­شود که این موضوع خود باعث عدم یکنواختی محصول در مزرعه خواهد شد. این عدم یکنواختی مزرعه مشکلاتی را به هنگام آبیاری، کوددهی، سمپاشی و برداشت را در پی خواهد داشت.

در کاشت مکانیزه دقت در نشاکاری و یکسان بودن عمق کاشت بسیار بالاست و مزرعه دارای تراکم مطلوب و محصولی یکنواخت است. به علت کاهش دخالت انسان در عملیات کاشت کمترین آسیب به نشا وارد می ­شود و راندمان کشت افزایش می­ یابد.

در روش نشاکاری سنتی معمولا بستر خزانه به درستی ضدعفونی نشده و انواع عوامل بیماری زا توسط نشا در مزرعه منتشر می­ شود. اما در روش مکانیزه به علت استفاده از بسترهای استریل کنترل آفات و بیماری­ ها بهتر صورت می­ گیرد.

نشاکار برای نشاکاری مکانیزه

در روش مرسوم، بدلیل تنش ­های ایجاد شده به هنگام انتقال از خزانه به مزرعه، گیاه حداقل ۲۰ روز دچار توقف در رشد، برای ترمیم ریشه های آسیب دیده و متعادل کردن اندام ها می ­شود. ولی در روش کشت مکانیزه با توجه به تفکیک نشا در حفرات مجزا، نشا بدون پارگی ریشه و سایر تنش­ ها به مزرعه منتقل شده و با آسیب کمتری در خاک کاشته می ­شود.

در بعضی از انواع ماشین­ های نشاکار، همزمان با کاشت نشا امکان پهن کردن نوار آبیاری وجود دارد. که موجب حذف نیروی کارگری برای این کار خواهد شد.

کیفیت محصول در کشت نشایی

در کشت نشایی و خصوصا نشاکاری مکانیزه، زودرس شدن محصول موجب افزایش پتانسیل رقابت در بازار می­ شود و سود و درآمد حاصل از محصول نوبرانه افزایش می­ یابد. این افزایش درآمد، همچنین کاهش هزینه نیروی کارگری در زمان کاشت و داشت محصول، کاهش هزینه تأمین نشای سالم و کاهش هزینه تأمین سایر نهادههای تولید می ­تواند هزینه جایگزین کردن ماشین نشاکار را جبران نموده و بازده تولید را افزایش دهد.

نوشته شده توسط واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی تیداپارس

گروه صنعتی تیداپارس پیشرو در تولید جدیدترین ماشین ­آلات کشاورزی و تجهیزات گلخانه در ایران

Tell: 09904823436-39

Summary
نشاکاری مکانیزه چرا و چگونه؟
Article Name
نشاکاری مکانیزه چرا و چگونه؟
Description
برای نشاکاری مکانیزه باید از ماشین نشاکار پست تراکتوری استفاده کرد. ماشین نشاکار تیداپارس طراحی شده برای مزارع ایران دو، چهار و شش ردیفه
Author
Publisher Name
گروه صنعتی تیداپارس
Publisher Logo