• 09904823436

مزایای کاشت کلزا به روش نشاکاری چیست؟

مزایای کشت نشایی کلزا

اهمیت کلزا و کشت نشایی کلزا برای اقتصاد کشاورزی ایران

در این مقاله به بیان مزایای روش کشت نوین کلزا، یعنی کشت نشایی آن می پردازیم. کلزا از محصولاتی است که هم امکان کشت مستقیم بذر آن وجود دارد و هم میتوان آن را به صورت نشاکاری کشت کرد.

کلزا پس از غلات مهمترین محصول استراتژیک کشور است. کاشت دانه روغنی کلزا موجب افزایش تولید اشتغال، حفظ منابع آبی، صرفه جویی اقتصادی و تحقق اقتصاد مقاومتی است. کلزا یکی از دانه های روغنی مهم و دارای 25 تا 55 درصد روغن، 18 تا 24 درصد پروتئين و 12 تا 20 درصد پوست است. در تولید روغن نسبت به سایر دانه ها از مزیت نسبی برخوردار است. کنجاله آن در تهیه خوراک دام استفاده می شود و پرورش دهندگان زنبورعسل از گل این گیاه برای تغذیه زنبورعسل استفاده می کنند.

کلزا، محصول استراتژیک و کم آب بر

ویژگی های گیاه کلزا

کلزا یک محصول کم آب بر است که در صورت اصلاح روش کشت آن علاوه بر سوددهی بالا موجب کاهش مصرف آب می­ شود. تناوب کشت کلزا با گندم موجب از بین رفتن علف­های هرز و کنترل بهتر آفات می شود و کیفیت گندم تولیدی افزایش می یابد. همچنین باعث افزایش توان زمین در کشت های بعدی می شود. کشت کلزا صرفه اقتصادی زیادی دارد، سهولت در کاشت، داشت، برداشت و سوددهی مناسب و قیمت فروش دوبرابری آن نسبت به گندم آن را تبدیل به کشتی باصرفه کرده است. روی آوردن به کاشت و تولید این محصول اقتصادی و مهم موجب خود کفایی در تولید این دانه روغنی ارزشمند خواهد شد.

دستیابی به عملکرد بالا در کشت کلزا با کشت نشایی

برای رسیدن به عملکرد اقتصادی بالا، کشاورزان باید مدیریت صحیحی در مزرعه خود داشته باشند. نشاکاری کلزا راه رسیدن به عملکرد حداکثری این محصول پر بازده است. همچنین یکی از راهکارهای مهم برای مدیریت و حفظ منابع آبی، اصلاح الگوی کشت و تبدیل سیستم کشت مستقیم  به کشت نشایی کلزا است.

در کشور ما بهترین زمان کاشت کلزا در اواخر مهر تا اوایل آبان می باشد، که در بیشتر مناطق کشور مزارع هنوز زیر کشت آبی محصولات تابستانه هستند. تأخیر در کاشت کلزا نیز موجب کاهش کیفیت وکمیت محصول تولیدی می شود. به طوری که یخبندان های پاییزی موجب کاهش 50 درصدی سبز شدن کلزا می شود.

تولید نشای کلزا

مزایای کشت نشایی کلزا با ماشین نشاکار

در کشت نشایی کلزا، کاشت گیاه از اوایل مهرماه در سینی های نشا شروع می شود، گیاه قسمتی از دوره رشدش را، که بین 20 تا 40 روز طول می کشد، در خزانه سپری می کند. حدودا یک ماه بعد و زمانی که زمین برای کشت مناسب شد، نشا به زمین اصلی منتقل می شود.

  • در نشاکاری کلزا، کاهش ماندگاری در زمین اصلی و کشت زودتر، موجب افزایش تولید محصول می شود.
  • کشت نشا در خزانه موجب مبارزه بهتر با آفات گیاهی اول فصل می شود.
  • در نشاکاری کلزا مصرف آب به میزان 20 درصد کاهش می یابد.
  • میزان تولید محصول در روش کشت نشایی کلزا 25 درصد افزایش می یابد.

 

کشت ردیفی کلزا در مزرعه

 

  • به دلیل اینکه کشت نشایی کلزا به صورت ردیفی انجام می‌شود، از زمین و خاک استفاده بهینه شده و مبارزه با آفات، که در اوایل فصل به محصول خسارت وارد می‌کند، بهتر انجام می گیرد. همچنین رشد علف های هرز به حداقل می رسد.
  • در روش کشت نشایی کلزا نیاز به واکاری نیست و تراکم مناسب بوته و به دنبال آن افزایش عملکرد در واحد سطح و یکنواختی کشت مشاهده خواهد شد.
  • کاهش هزینه نیروی انسانی به دلیل حذف عملیات تنک کردن و خاک دهی پای بوته از مزایای کشت نشایی کلزا به شمار می رود.
  •  استفاده کمتر از علف کش‌ها، حشره کش‌ها و کودهای شیمیایی از دیگر محاسن نشاکاری کلزا است.

نگارنده: واحد تحقیق و توسعه گروه صنعتی تیداپارس

Info@TIDAPARS.COM

تلفن: 24-02634209120 

02634090070-73

فکس دفتر مرکزی:

02634090072

واحد بازاریابی و فروش:

09904823436-9

ما در شبکه های اجتماعی با نام TIDAPARS جستجو کنید.  تیداپارس در شبکه های اجتماعی

Summary
مزایای کاشت کلزا به روش نشاکاری چیست؟
Article Name
مزایای کاشت کلزا به روش نشاکاری چیست؟
Description
کشت نشایی کلزا از روش های نوین کشت این گیاه است که مزایای بسیاری دارد. کلزا را می توان به روش کشت مستقیم بذر و نیز به شیوه کشت نشایی کاشت.
Author
Publisher Name
گروه صنعتی تیداپارس
Publisher Logo